Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Άκουγε τα πάντα, ενώ ήταν σε κώμα για 23 χρόνια

Φώναζα αλλά δεν ακουγόμουν» λέει ασθενής σε «κώμα» για 23 χρόνια

«Θαμμένος ζωντανός» στο ίδιο του το σώμα έμεινε για 23 χρόνια Βέλγος φοιτητής, μετά από τροχαίο το 1983, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τους γιατρούς και τους συγγενείς του, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο ασθενής βρισκόταν σε «άγρυπνο κώμα».

«Ονειρευόμουν μία καλύτερη ζωή» απαντά ο Ρομ Χουμπέν όταν τον ρωτούν πώς άντεξε τα τελευταία χρόνια, παράλυτος μεν αλλά σχεδόν με πλήρη συναίσθηση του περιβάλλοντός του -και όχι σε κώμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, εξετάσεις με μαγνητικό τομογράφο στο πανεπιστήμιο της Λιέγης αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλός του είχε παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια σε πλήρη λειτουργία. Για τη μισή ζωή του, ο ασθενής ήταν μόνο παράλυτος.

Εν τω μεταξύ, ο Ρ.Χουμπέν μπορεί να επικοινωνήσει με τη βοήθεια υπολογιστεί, και αναφέρει πώς ξύπνησε από το ατύχημα που υπέστη: «φώναζα, αλλά δεν ακουγόμουν». Ανήμπορος, αναφέρει, έβλεπε πώς οι γιατροί προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του πριν εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με ανακάλυψαν, τότε γεννήθηκα για δεύτερη φορά» περιγράφει, προσθέτοντας: «θέλω να διαβάζω, να μιλάω με τους φίλους μου και να απολαμβάνω τη ζωή, τώρα που ξέρουν ότι δεν είμαι νεκρός».

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: